Да седам ил да се селам: Зошто младите од Македонија мечтаат за живот во странство?

- Advertisement -

„Ќе бегам од тука“ се зборовите што секој втор млад човек ги изговара кога зборува за неговите идни планови. „Ќе бегам“… Колку лошо звучи тоа „бегам“. Како да станува збор за затвор од каде што единствен спас е бегството. Како да се работи за безнадежно место во кое нема иднина и нема можности за напредок и развој. Па, дали е тоа точно? Дали навистина треба да побегнеме од нашата родна земја за да имаме среќен и исполнет живот?

Да седам ил да се селам: Зошто младите од Македонија мечтаат за живот во странство?

Секако дека постојат млади кои не сакаат да живеат во странство, но некако се чини дека нивниот број е сѐ помал и помал. Сведоци сме на тоа дека далечината секојдневно ги разделува вљубените, ги отуѓува пријателите и ги остава домовите без некој член на семејството. Сите трагаат по среќата некаде во туѓина, надевајќи се дека ќе успеат и ќе им пружат подобар живот на нивните најблиски. Но, колкумина навистина успеваат?

- Advertisement -

Кога би требало да бирате помеѓу тоа да останете тука и да го работите она што го сакате за малку пари или да заминете во друга држава каде што ќе треба да работите нешто што не ви се допаѓа за 10 пати повисока плата, што би одбрале? Дали би заминале по секоја цена? Дали би ги оставиле сите ваши пријатели, семејството и сиот ваш живот само за да побегнете од Македонија? За жал, многумина би одговориле потврдно. Па, зошто младите толку лесно се откажуваат од својата земја? Кои се причините за тоа?

Да седам ил да се селам: Зошто младите од Македонија мечтаат за живот во странство?

Животот во Македонија е далеку од совршен и иако сите земји ширум светот си имаат свои недостатоци, се чини дека сепак нудат повеќе можности за младите. Најголемиот проблем кај нас е тоа што младите многу тешко можат да се осамостојат и да станат независни од нивните родители. Платите што ги добиваат не се доволно високи за да можат да почнат да живеат сами, да плаќаат сметки, а притоа да си ги дозволат сите мали задоволства како што се излегувањата со пријателите, посетувањето курсеви, купувањето облека и кратките патувања. Тие би морале да се откажат од сите овие работи за да можат да се издржуваат сами или пак да основаат семејство, а сите знаеме дека тешко е да се направи таква жртва во 20-тите години од животот. Кога би живееле во странство, можеби би работеле во МекДоналдс, но барем би имале доволно пари за да си плаќаат кирија, да си купуваат што сакаат, па дури и да тргнат некој денар на страна.

Друга причина зошто младите не сакаат да живеат во Македонија е тоа што не се чувствуваат ценето. Сметаат дека нивниот труд и талент не се вреднуваат доволно и цврсто веруваат дека се обесправени. Многумина не можат да најдат работа по струка по завршувањето на студиите или пак работат многу, а заработуваат малку. Освен тоа, младите забележуваат дека постојано успеваат луѓе кои не се толку способни, само затоа што ги имаат потребните врски. Тоа ги фрустрира, го буди нивниот гнев и ги раѓа нивните комплекси, поради што никако не можат да се реализираат себеси и да постигнат личен развој. Животот во странство им дава надеж дека нивните квалитети конечно ќе бидат препознаени и ќе можат да дојдат до израз.

Да седам ил да се селам: Зошто младите од Македонија мечтаат за живот во странство?

Освен тоа, во Македонија недостасуваат многу важни елементи кои се неопходен дел од секое здраво општество, а тоа се добро образование, функционален здравствен систем, стабилна политичка ситуација, богат културен живот и развиена еколошка свест. Постојано се воведуваат некакви промени за да се подобрат сите овие работи, но крајната цел сѐ уште ни делува недостижно. Земјите каде што сите овие сегменти, или барем дел од нив, функционираат беспрекорно, ја привлекуваат нашата младина и ѝ ветуваат подобар живот и поголеми шанси за успех.

Меѓутоа, како можеме да знаеме дали нашите очекувања ќе бидат исполнети кога ќе се преселиме во друга држава? Можеби животот нема да ни биде баш онаков каков што сме го замислувале, но дали тоа ќе нѐ премисли и ќе нѐ убеди дека треба да си се вратиме назад во татковината? За да го дознаеме тоа, најдобро е да се послужиме со информации од прва рака…

„Живеам во Холандија 1 година заедно со мојот партнер. Работата ми е тешка и напорна. Не го работам тоа што го сакам, но се обидувам полека да изградам кариера во областа што ме интересира, а тоа е фотографирањето. Не е воопшто лесно да се живее далеку од семејството и пријателите, но повеќе ми се допаѓа животот тука. Луѓето се многу културни, слободоумни и немаат никакви предрасуди.“ – Каролина, 29

„Завршив факултет во Данска и сега работам тука во одлични услови. Животот во оваа земја целосно ме промени. Ме натера да се преиспитам себеси и ме научи да уживам во сопственото друштво. Данска ме инспирираше да стекнам здрави навики и да го извлечам најдоброто од себе.“ – Андреј, 25

„Со сопругот живееме во Америка веќе 1 година и животот воопшто не е лесен. Морам да работам на 2 различни места за да се издржувам. Секако дека сум помислувала на тоа да се вратам назад, но сѐ уште не сум подготвена да се откажам. Во Македонија, сите мои пријатели беа околу мене, но сепак не бев среќна и исполнета. Немав никакви можности за успех. Тука можеби работам многу, но барем знам дека трудот ми се исплати.“ – Марија, 27

- Advertisement -

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ТРЕНДИНГ

Потресна исповед на мајка: Мојата ќерка е грда и јас сум очајна поради тоа!

На една друштвена мрежа се појави потресна исповед на една мајка предизвика големо внимание и лавина на коментари. Таа призна дека нејзината ќерка е едноставно...

Генијален трик после кој никогаш повеќе нема да морате да миете садови

Мили студенти и сите останати млади мрзливи луѓе на овој свет кои мразите да миете садови- имаме трик за вас после кој вашиот живот...

Оваа молитва ја користев трипати и 3 пати предизвика да се случат чуда од кои животот ми тргна кон подобро

Читањето на оваа молитва ќе предизвика чуда во вашиот живот! Оние кои ја читаат оваа молитва велат дека им се случувале најразлични убави нешта....
error: Содржината е заклучена!